15.1 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMaşini încărcate wireless

Maşini încărcate wireless

Producătorul japonez de automobile Toyota a început testele practice pentru un sistem revoluţionar de încărcare a acumulatorilor cu care sunt dotate maşinile electrice, relatează Yahoo!News. Dacă se va dovedi eficientă, această soluţie dezvoltată de inginerii de la Toyota va elimina necesitatea şoferilor de maşini electrice de a-şi alimenta autovehiculul folosind un cablu conectat la electricitate. Potrivit reprezentanţilor companiei, este vorba de un sistem wireless, care permite încărcarea bateriilor prin intermediul unor rezonatoare magnetice încastrate în suprafaţa asfaltată a unor locuri de parcare special amenajate. Dispozitivul wireless de încărcare este încorporat într-un fel de „covor“, care are o diagonală de aproximativ 50 de centimetri. Când maşina electrică este parcată pe acest loc de încărcare, „covorul“ se ridică automat, iar curentul este livrat prin intermediul câmpului magnetic ce se creează sub vehiculul electric, au explicat inginerii japonezi. Reprezentanţii Toyota susţin că, datorită acestui sistem, bateria unui model Prius obişnuit ar putea fi reîncărcată complet în 90 de minute – aceeaşi perioadă de timp necesară încărcării cu cabluri. Inginerii au precizat că singurul punct slab al sistemului wireless ar fi acela că, în cazul în care maşina nu este parcată direct pe „covorul“ magnetic, timpul de încărcare ar putea fi prelungit. Prima fază a testelor propriu-zise este programată să înceapă în această lună la Toyota City, un oraş situat în regiunea japoneză Mikawa, la est de Nagoya.
Toyota nu este primul producător care testează sisteme de încărcare fără fir. Compania BMW a început încă din iunie 2011 testarea pentru unele dintre modelele sale electrice, iar Nissan pare să fi înregistrat progrese deosebite, dacă luăm în considerare faptul că reprezentanţii acestei companii au anunţat că, până în 2015, modelul de lux Infinity LE cu patru uşi va fi dotat şi livrat cu sistem de încărcare wireless.

Profesorul doctor Andrei Marinescu de la Institutul de Cercetare – Dezvoltare şi Încercări pentru Electrotehnică ICMET Craiova a contactat astăzi Gazeta de Sud şi a informat că un sistem similar de încărcare a bateriilor pentru vehicule electrice şi hibride va fi realizat la ICMET până la sfârşitul acestui an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS